Vi hänvisar till vår Facebooksida där X-99 ägare har dialog om tips & trix.Nedan följer i alla fall några saker att tänka på.
Att lyfta en X-99 i kölbulten
Wet-X köpte sin lyftögla och sling på Lundqvist maskin i Solna/Stockholm. Det slutade med beställning från Tyskland för en bult som är klassad för 6 ton. Lundqvist har övriga produkter som schacklar, lyftband mm. klassade för tungt lyft. Observera att material skall vara klassat och godkänt för tungt lyft vid ev. försäkringsskada. Hör med fackutbildad personal, behåll kvitton osv.
X-99,an är byggd för att lyftas i kölbulten, men blir baktung. Därför kan det vara lämpligt att placera tung utrustning i förpiken vid lyft.
Motorn
Bukh tillverkar inte motorn eller vissa reservdelar längre till Mk1,an. Men det finns en viss handel med gamla reservdelar. Drevet tillverkas fortfarande. I Stockholm är Johan Hansson serviceman på Bukh https://www.facebook.com/hansonmarin/
Flera X-99 Mk1,or har därför försetts med nya motorer från ex. Volvo, Lombardini, Yanmar, Solé m.fl. Räkna med en kostnad på 80 – 160 tsek för ett motorbyte, beroende på hur händig man är. Ca 80 tsek kostar motor, drev & propeller, resterande för installation på varv, då ny motorbädd behöver byggas, nytt hål i botten tas upp, ny motorhuv & trappa byggas osv.
På en Mk 1 1/2 eller Mk2 kostar en ny Volvo 13 hk motor inkl. installation ca 100 tsek.
From 2016 är alla motorlösningar med vikt på 129 kg samt drev motsvarande Volvo Penta 110 godkänt i klassregeln. Det öppnar för moderna lösningar med elmotorer, där vikt & drevets utformning följer klassregeln.
En motor på 13 hk ger båten en marchfart på ca 6,2 knop. Några båtar har uppemot 20 hk motorer och har då marchfat över 7 knop. Propellern påverkar båtfarten mycket. Bl.a Volvo Penta och Gorihar alternativ.
Ett separat startbatteri med batterifrånskiljare är en bra lösning. Två fritidsbatterier, ett litet startbatteri och solceller för underhållsladdning ger energibalans om kyl & värmare är moderna och man har bytt till LED lampor. En bra intelligent batteriladdare håller liv i batterierna längre. Läs test på Praktiskt Båtägande
Ett par smarta solceller hjälper till att hålla batterierna i fin form, året runt. En voltmeter och tankmätare för att konrollera batteriernas spänning resp. dieselnivån är ju inte så dumt.
Skrov & däck
Räkna med ca 10 tsek för en proffsfirma för att blästra ren botten från bottenfärg, eller en veckas manjobb. Färgfabrikanterna har olika alternativ. Grund- och bottenfärg för en X-99 efter en renovering kostar ca 5 tsek. Expressförbundet har en bra guide. Var noggrann och följ också din båtklubbs instruktioner. Val av bottenfärg är en stor fråga numera, och tänk på vår miljö.
Som på de flesta båtar blir det såsmåningom glapp i rodret. Det är relativt enkelt att byta det övre roderlagret som är tillverkat i Delrin. Det nedre kräver ett proffs eller en händig person.
Det är mycket enkelt att själv montera sk. Tie Rods. Sprickor i förpiksskottet infästning mot skrovet går att laga för ett proffs eller händig person.
Rigg, trim & tågvirke
Många använder Norths eller Bohn,s riggtrim. Se under fliken Trimguider. Men både UK Sysverssen, Quantum och Elvström m.fl har också varit framgångsrika med sina koncept. De flesta använder Loos riggspänningsmätare.
Vad som bör bytas på en äldre Mk1 är vantskruvarna till övervanten liksom förstaget och dess vantskruv. Backstagsblocken kan också¨behöva en genomgång. Räkna med några tusenlappar för att uppgradera en Mk1 rigg.
Det är smart att låta en rutinerad riggmakare gå igenom riggen på en gammal Mk1,a. Bla Benns är duktiga på riggfrågor. Bla gamla vantskruvar till förstag och övervant kan behöva bytas.
Backstsagblocken och dess avlastare är också viktiga att byta efter 10 – 20 år. Man bör gå igenom backstagens infästningar i masten. Bla säkerställa att låsmuttern inte kan lossna. Använd Locktite samt körna så att muttern inte kan lossna. Behövs det svarvas nya hylsor kan MekLab, Bengan hjälpa till med sin fullt utrustade verkstad och stora seglingskunnande. Vad gäller backstagen så skall de klara samma last som förstaget. Använd därför genomgående material som klarar dessa laster. Exempelvis block, smidda schacklar, Dyneema lina som är taglad i ändarna, avlastarna skall vara fräscha osv. Vajer eller Dyneema i backstaget är en smaksak. Men betänk att inspektera noggrant mot ansvisningar vare sig det är vajer, schacklar eller Dyneema. Vad gäller rostfria detaljer skall det vara minst syrafast stål kvalitet 316. Benns är mycket kunniga på detta område.
Över 20 år gamla avlastare brukar ”rappa” och förstöra fallen och behöver ofta bytas. Undertecknad använder Lewmar men bla Spinlock mfl. fabrikat är bra. Tyvärr finns inte inbyggnadslika till mk1,an utan man måste göra nya hål. Plasta igen de gamla hålen noggrant samt borra nya hål. Borra för stora hål, plast igen, och borra med en lite mindre borr. Då blir det stark. Täta noggrant med Sikaflex. Man kan gärna borra sk dräneringshål underifrån genom ett lager plast så går ev. fukt i distansmaterialet bort.
Fall, skot mm bör vara minst Dyneema SK75 eller SK78, eller motsvarande kvalitet, av ett bra fabrikat och bör bytas samtidigt som man byter segel. Dimensinoner och längder på fall & skot går att läsa på Udkik.dk under fliken Båtbas, men man skall också följa X99 klassregeln. Vad som också behöver bytas på en äldre båt är avlastarna så att de inte rappar.
Däckslayouten har utvecklats genom åren och idag är alla toppbåtar i princip konfigurerade som Mk2,orna. Det innebär bla ändrat fockskotarrangemang, 2 växlat storskot, dubbelkommando på kick mm. Många båtar har monterat fockcunningham då det på banseglingar ofta blir bråttom med spinnakernedtagning & sättning av genuan. Räkna med ca 15 tsek för X99 Mk2 däckslayout till en Mk1. Harken har gjort en konfiguration.
Utrustning
X-99 har som standard toaltett utan holding tank. Bla Wet-X har gjort en snygg installation av holdingtank inkl. slangar.
I akterluckan kan man placera en värmare. Minsta Ebersprächern räcker till. Även Ankoralinan kan placeras här. Ett par krokar att hänga tamp på, så håller man enkelt rent och snyggt.
UPPDATERAD: 12
OKT 2017 08:08Skribent: Kenneth Höglund
Epost: Adressen
Gömd